Savaitgalį Lietuvoje vyko jubiliejinis – dešimtasis „Moterų ralis“.  Pavasarinį „Moterų ralio“ iššūkį priėmė 196 ekipažai, t. y. bemaž 800 moterų. Dalyvių laukė itin įtempta diena – per 8 valandas jos turėjo įveikti 370 kilometrų maršrutą, kupiną įvairių užduočių: slalomų, pažintinių galvosūkių, pramoginių užduočių.

„Gamta nepašykštėjo puikaus oro – išpuolė šiltas ir saulėtas savaitgalis. Moterų ir merginų nuotaikos prie starto buvo puikios. Tokios išliko ir finišuojant po visos dienos išbandymų. Viskas pavyko, turime naujas nugalėtojas. Smagu, kad šiemet pirmą vietą nuskynė Aukštaitijos sostinės atstovės“, – sako viena iš „Moterų ralio“ organizatorių Neringa Simson.

Moterų ekipažas iš Panevėžio, startiniu Nr. 115 – Rūta Markelevičienė, Sandra Nevulienė, Vaida Kuojienė ir Inga Leliukienė – „Moterų ralio“ nugalėtojų titulo siekė dešimtą kartą ir šis atkaklumas pasiteisino, namo grįžo nešinos pirmos vietos taure.

Tikslas – parodyti Lietuvą

Organizatorių teigimu, šių metų renginys buvo itin intensyvus. Tiek daug piliakalnių, apžvalgos bokštų, bažnyčių, vandens telkinių, gamtos ir kultūros paveldo objektų ko gero nėra buvę nė viename ankstesnių „Moterų ralių“.

„Finišuodamos dalyvės kalbėjo, kad ralio metu stebėjosi pamatę, kokia graži yra Lietuva. O tai ir yra vienas iš mūsų renginio tikslų – supažindinti moteris su gamtos ir kultūros paveldo objektais, skatinti jas keliauti po Lietuvą su šeimomis ir draugais“, – teigia Neringa.

Ji pasidžiaugė, kad šiemet „Moterų ralis“ buvo išskirtinis. Pirmą kartą ralio istorijoje vairuojamas moterų važiavo sunkvežimis. Šio ekipažo vairuotoja Jekaterina Mackevič ir  šturmanė Vilma Suchockienė puikiausiai įveikė visas vairavimo užduotis ir itin papuošė renginį.

Užduotys tik kurstė azartą

Komentuodama, o kaipgi moterys susidorojo su užduotimi kelio knygą šiemet skaityti skaitmeniniu formatu, Neringa teigė, kad moterys prisitaikė prie naujovės. Panašu, kad toks knygos formatas taps „Moterų ralio“ tradicija.

„Moterų ralio“ ekipažų vairuotojų itin mėgstama rungtis – slalomai. Šiemet jų buvo keturi. Tačiau vienas jų buvo – netikėtas. Slalomą, kuris vyko vaizdingame Alytaus Dainų slėnyje, moterys turėjo važiuoti ne savo automobiliais, o persėsti į „Moterų ralio“ automobilį – stilingą miesto visureigį „Renault Austral“. 

Slalomo rungtis dviem identiškais hibridiniais „Renault Austral“ su visų vairuojamų ratų sistema „4Control“ išlygino dalyvių jėgas. Čia nugalėtoją lėmė ne tik gerai manevruojanti tarp kūgelių technika, bet ir vairuotojos bei jos šturmanės sugebėjimai. Įdomus faktas, kad net du trečdaliai dalyvių rinkosi juodos, o ne mėlynos spalvos „Renault Austral“, nors automobiliai buvo identiški.

„Panašu, kad įvairūs netikėtumai „Moterų ralyje“ dalyvių azarto ir pasiryžimo nė kiek nenumalšina, o priešingai – tik pakursto“, – šypsosi Neringa. Renginio dalyvių nusiteikimą žūtbūt pasiekti finišą, organizatorės teigimu, geriausiai iliustruoja ekipažo Nr. 49, pavadinimu „Oi ne“, merginų ryžtas. Jos finišą pasiekė su nuotykiais – sugedus automobilio pavarų dėžei, teko žaibiškai suktis iš situacijos ir persėsti į kitą automobilį.

Varžėsi dešimtyje įskaitų

„Moterų ralio“ dalyvės šiemet varžėsi net dešimtyje įskaitų: bendrojoje, pradedančiojo vairuotojo, pirmą kartą dalyvaujančių renginyje, istorinių automobilių, dviejų narių, daugiau nei dviejų narių, elektromobilių (EV), „Renault“ taurės, svečių ir komandinėje.

Tris pirmąsias vietas bendrojoje įskaitoje laimėjo:

1. Ekipažas Nr. 155 „Aodes“, R. Markelevičienė, S. Nevulienė, V. Kuojienė, I. Leliukienė

2. Ekipažas Nr. 33 „Tequila-boom“, B. Tr., J. St., I. Ar., A. Ma.

3. Ekipažas Nr. 129 „BrainStorm“, J. Šidlauskaitė, R. Šidlauskaitė, G. Šidlauskaitė, G. Rumbaitė, S. Volskienė.

„Renault“ taurės įskaitos nugalėtojos – ekipažas Nr. 73 „Visai normalios“ – R. Grigaitytė, D. Gribulienė, R. Grigaitytė, E. Bilinskienė, T. Petrauskienė.

Elektromobilių (EV) įskaitoje laimėjo ekipažas Nr. 134 „Stiliaus kablys“ – O. Kalvaitienė, G. Suchockienė.

Taip pat buvo išrinkti saugiausias ekipažas, stilingiausia ir azartiškiausia komandos. Saugiausiam ekipažui atiteko Lietuvos policijos įsteigta taurė. Juo tapo keturių moterų ekipažas „Punk idols“, startavusios 183 numeriu.

Daugelį metų renginio dalyvių aistras kurstė stilingiausios komandos rinkimai. Šiemet organizatoriai šią užduotį atidavė į jų pačių rankas. Moterys stilingiausiomis išrinko žavingais baltais chalatais pasipuošusių moterų ekipažą Nr. 158, „SAVY Važiuojam! 2“. Azartiškiausios komandos titulas atiteko Nr. 28, „Sėlinančios vapsvos“.

„Moterų ralio“ rezultatų įskaitose lentelė: https://moteruralis.lt/rezultatai.